Whiplash



Wat is een whiplash?

Whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’. Deze naam geeft aan dat het hoofd een heftige achterwaartse en voorwaartse beweging maakt ten opzichte van de romp en is dus een omschrijving van het soort trauma.

Hoe ontstaat een whiplash?

Whiplash treedt op bij een trauma zoals een aanrijding op de fiets of met de auto (met name van achteren of van de zijkant), maar het kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld duiken of bij een val op de schouder waarbij het hoofd doorzwaait.

Whiplash herkennen

De gevolgen van whiplash kunnen zich manifesteren als een groot aantal klachten in de vorm van nek-, hoofd- en schouderpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, geheugenstoornissen, concentratiestoornissen, gedragsveranderingen, emotionele labiliteit, duizeligheid, misselijkheid, tintelingen, wazig zien, (bewegings)angst en zweten. Deze kunnen zich presenteren binnen enkele minuten, uren of dagen. Sommige personen geven na de whiplash géén gevolgen aan, bij anderen ontwikkelt zich in verloop van tijd wel een klachtenbeeld. Waarom bij de een wel en de ander niet is voor een groot deel onbekend. Het heeft onder andere te maken met de aard, de duur en het soort trauma en met lichamelijke, sociale en psychologische factoren.

Wat kunt u zelf doen

Wanneer uw hoofd een achterwaartse en voorwaartse beweging heeft gemaakt, dan is het voor een gunstig herstel van groot belang wat u hierna doet. Het is belangrijk welke activiteiten u onderneemt. U kunt een aantal dagen rustig aan doen of u gaat door met de gang van zaken zoals altijd. Na een whiplash moet u niet op een geforceerde manier activiteiten ondernemen, zoals bijvoorbeeld uw tuin omspitten. Te zware belastingen kunnen klachten uitlokken of verergeren. De gevolgen van whiplash kunnen optreden

Uw fysiotherapeut helpt

De behandeling van patiënten met de gevolgen van whiplash heeft de laatste jaren een ontwikkeling doorgemaakt. Voorheen werd met name alleen gekeken naar het lichamelijk probleem. Uit studies bleek dat bij deze aanpak de patiënten eerder een passieve houding aannamen met uiteindelijk onvoldoende resultaat. Bij actieve therapie wordt meer verantwoordelijkheid van u gevraagd. Het gaat dan om het oefenen gericht op bijvoorbeeld spierkracht, duizeligheid, coördinatie en de beweeglijkheid van nek en schouder(s), (dagelijkse) activiteiten, de begeleiding en het aanleren van vaardigheden om met de klachten om te gaan. U heeft dus een actieve rol in de behandeling en krijgt hierdoor meer verantwoordelijkheid ten aanzien van het herstelproces. Fysiotherapie en/of Manuele Therapie is erop gericht om u in dit actieve proces te begeleiden, te sturen en te informeren.

crossmenu