Uw Gids naar Welzijn

Onze Blog

  • Spieren en pezen

    Als fysiotherapeut ben je bezig om het bewegingsapparaat te behandelen als daar klachten zijn. De pezen en spieren maken daar een belangrijk onderdeel van uit. De spieren bestaan uit heel veel losse draadjes die in elkaar kunnen grijpen en ook weer uit elkaar kunnen schuiven. Je kunt dit nabootsen door van beide handen de vingers te spreiden en de vingers van beide handen tussen elkaar te laten schuiven.

    Lees meer
    Spieren en pezen
  • De Sijmbeurs

    Ik kom veel mensen tegen die zeggen dat ze een slijmbeurs ontsteking hebben. Dit is dan meestal gebaseerd op het feit dat ze veel pijn hebben en dat ze op een lokale plek pijn hebben. Wat is een slijmbeurs nou eigenlijk ? U moet zich voorstellen dat in het lichaam verschillende structuren aanwezig zijn. En al deze structuren moeten tijdens het bewegen over elkaar heen kunnen glijden en schuiven.

    Lees meer
    De Sijmbeurs
  • Overbelasting blessures

    De welverdiende vakantie zit er voor de meeste mensen op en iedereen is de draad weer aan het oppakken. We hebben in de zomer lekker genoten van de aanlokkelijke terrasjes en lekker in de zon gelegen tijdens deze mooie zomer. Maar het nieuwe sportseizoen staat voor de deur en dat betekent ook, dat we weer massaal gaan trainen bij onze sportclubs. Dat is natuurlijk hartstikke goed voor onze gezondheid.

    Lees meer
    Overbelasting blessures
  • Risicofactoren KANS

    De 5W’s Als we kijken naar de risicofactoren voor het ontwikkelen van klachten in nek-, schouder- en armgebied (tegenwoordig KANS genoemd; Klachten Arm, Nek en Schouder) moeten we altijd integraal kijken naar 5 punten, de zogenaamde 5W-aanpak. En hoewel we deze doorgaans alleen toepassen in de werksituatie, gelden de factoren onveranderd ook voor activiteiten in de thuissituatie.

    Lees meer
    Risicofactoren KANS
  • Whiplash

    Whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’. Deze naam geeft aan dat het hoofd een heftige achterwaartse en voorwaartse beweging maakt ten opzichte van de romp en is dus een omschrijving van het soort trauma.

    Lees meer
    Whiplash
  • Nekklachten

    Een veel voorkomende kwaal van het bewegingsapparaat zijn de nekklachten. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan arthrose (slijtage) of een nekhernia alhoewel deze frequenter in de onderrug voor komt of een whiplash door een trauma. Maar de meeste nekklachten zijn het gevolg van een verkeerde houding.

    Lees meer
    Nekklachten
  • De Meniscus

    Vaak hoor je iemand zeggen ik heb een meniscus. In eerste instantie denk ik dan gelukkig maar want het zou vervelend zijn als je er geen hebt. Maar waarschijnlijk bedoelenze dan wat anders. In ons lichaam denkt iedereen bij een meniscus aan de knie maar we hebben ook een meniscus in de pols zitten. Beschadigingen hiervan komen veelminder frequent voor.

    Lees meer
    De Meniscus
  • Mijn lichaam maakt herrie

    In het lichaam komen soms allerlei krakende geluiden voor. Ik krijg dan regelmatig de vraag kan dat kwaad of is er iets mis. In de meeste gevalle is er niets aan de hand. Eerst zal ik vertellen waar die geluiden vandaan kunnen komen. In grote lijnen zijn er 3 verschillende krakende geluiden te horen. Als eerste is het zogenoemde crepiteren. Dat klinkt alsof je door de verse sneeuw loopt.

    Lees meer
    Mijn lichaam maakt herrie
  • Het SI-gewricht

    Het SI gewricht staat voor het sacro iliacale gewricht oftewel het gewricht tussen het heiligbeen (sacrum) en de bekkenbeenderen (Ilium) Het is een zeer stevig gewricht doordat het heiligbeen als een soort wig tussen de bekkenbeenderen ligt. De bekkenbeenderen zijn verbonden met banden zodat deze stevig verankerd zijn. Het gewrichtsoppervlak van de botstukken is ongelijkmatig waardoor er eigenlijk, slechts 3 graden, beweging mogelijk is.

    Lees meer
    Het SI-gewricht
  • De tussenwervelschijf

    De tussenwervelschijf of discus bestaat uit een ronde kern (de nucleus) met daaromheen een aantal ringen de annulus fibrosis. De tussenwervelschijf zit zoals de naam zegt tussen de wervels en zorgt ervoor dat de wervelkolom beweeglijk is en daarnaast heeft het ook een schok dempende werking. De ringen rond de nucleus zorgen er normaal gesproken voor dat de kern in het midden van de tussenwervelschijf blijft zitten.

    Lees meer
    De tussenwervelschijf
  • Vervolg van de tussenwervelschijf

    De vorige keer heb ik uitgelegd dat de tussenwervelschijf dunner wordt door verandering van de substantie. Hierdoor komen de wervels dichter op elkaar te liggen. Dit heeft een aantal consequenties 1e Doordat de wervels dichter op elkaar komen te liggen, gaan de zijgewrichten van de wervellichaam ook meer in elkaar schuiven en komen ook dichter op elkaar te liggen.

    Lees meer
    Vervolg van de tussenwervelschijf
  • Gewrichtsslijtage

    In de medische wereld wordt gewrichtsslijtage ook wel arthrose genoemd. We spreken van arthrose als er verlies optreedt van het gewrichtskraakbeen. Arthrose is de meest voorkomende aandoening van het houdings-en bewegingsapparaat. Het gewrichtskraakbeen zit op het einde van het bot, daar waar de botstukken in het gewricht contact met elkaar maken.

    Lees meer
    Gewrichtsslijtage
  • Omgaan met stress

    Er is sprake van stress als er langere tijd sprake is van mentale belasting (spanningen). Het is een opstapeling van irritaties, frustraties en vervelende omstandigheden. Als de spanning niet af kan nemen gaat het vroeg of laat een uit weg zoeken in het gedrag of in lichamelijke klachten. Door stress wordt het lichaam in een staat van paraatheid gebracht, constant klaar om te reageren.

    Lees meer
    Omgaan met stress
  • Het iliotibiaal frictie syndroom

    Dit klinkt indrukwekkend als diagnose. Het betekent eigenlijk dat er een wrijving optreedt van een peesplaat. Deze peesplaat loopt van het bekken naar het scheenbeen. Deze peesplaat loopt aan de zijkant van het bovenbeen en sommige voetballers hebben daar ook wel eens een knietje in gehad en dan noemen we het een ijsbeentje en dat is ook een heel vervelende blessure.

    Lees meer
    Het iliotibiaal frictie syndroom
  • Het begrip sesambeen

    Het lichaam heeft een groot aantal botten. We kunnen nooit precies zeggen hoeveel botten de mens heeft omdat dat simpelweg per individu verschilt. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid sesambeentjes die er aanwezig zijn want dat is per persoon namelijk anders. Al heel lang geleden zijn de sesambeentjes ontdekt in het lichaam. Het waren toen kleine botjes in de vorm van sesamzaadjes zodoende heten ze sesambeentjes of (ossa sesamoidea).

    Lees meer
    Het begrip sesambeen
  • Dystrofie

    Dystrofie is in Nederland bekend onder vele verschillende namen. Behalve dystrofie zult u o.a. de termen posttraumatische dystrofie (PD), Sudeckse Dystrofie, Sympatische Reflex Dystrofie en CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom) tegenkomen. Er zijn wel 50 verschillende namen voor deze aandoening. Tot op heden is dystrofie een onbegrepen aandoening.

    Lees meer
    Dystrofie
  • De Gewrichtsbanden

    Gewrichten bestaan uit twee of meerdere botstukken. Maar hieromheen is nog veel meer aanwezig om ervoor te zorgen dat het gewricht ook goed kan functioneren. Hoe het gewricht in elkaar zit is erg afhankelijk van welke functie het uitvoert. We begrijpen allemaal dat een gewricht wat steun moet geven anders functioneert dan een gewricht waaraan juist veel beweeglijkheid gevraagd wordt.

    Lees meer
    De Gewrichtsbanden
  • De verstuikte enkel

    Per jaar zijn er 600.000 enkeltrauma’s, waarvan meer dan de helft optreedt tijdens de sportbeoefening. Hiervan gaan er 210.000 naar de huisarts. Dat zijn toch grote aantallen. Er is een grote verscheidenheid van ernst van de verstuikte enkel. Sommigen lopen na een paar dage weer vrolijk rond terwijl anderen blijvend last houden. We spreken dan eerder van functionele instabiliteit.

    Lees meer
    De verstuikte enkel
crossmenu